"Spotrebitelia môžu veľakrát naraziť u niektorých predajcov na
zľavnené potraviny, ktoré sú po dátume minimálnej trvanlivosti. Predajca
však musí takýto tovar ponúkať oddelene od ostatného a musí
spotrebiteľa upozorniť, že je po dátume minimálnej trvanlivosti," priblížila riaditeľka organizácie Eduarda Hekšová.
Výrobok po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti však treba
skontrolovať, najmä pomocou zmyslov. Všímať si treba, či nie je
nafúknutý obal, či nemá tovar príznaky plesnivenia, prípadne akú má
konzistenciu, vôňu či chuť. "Pokiaľ sa všetko zdá v poriadku, malo by byť bezpečné potravinu skonzumovať," doplnila organizácia.
Hekšová vysvetlila, že každý výrobok môže mať odlišný dátum minimálnej trvanlivosti. "Ovsené
vločky neodporúčame skladovať dlhšie ako dva mesiace po uplynutí dátumu
minimálnej trvanlivosti. Naopak, cestoviny, múka či ryža vydržia bez
rizika pre vaše zdravie až rok po uplynutí dátumu minimálnej
trvanlivosti," povedala. Jogurt v chladničke možno podľa nej zjesť aj päť dní po uplynutí dátumu.
Dátum spotreby alebo použiteľnosti, ktorý sa na potravinách vyznačuje aj
ako "spotrebujte do", zase stanovuje dobu, dokedy je zaručená zdravotná
bezpečnosť rýchlo kaziacich sa potravín. "Typicky sa s takýmto
označením stretnete pri rybách, mäse a výrobkoch z chladiaceho pultu.
Ide o výrobky, ktoré sa po uplynutí dátumu spotreby nesmú ďalej
predávať. A to ani so zľavou či s upozornením," vysvetlil dTest.
Niektoré potraviny nie sú vyznačené dátumom spotreby či minimálnej
trvanlivosti. Ide najmä o čerstvú zeleninu a ovocie, ale aj víno, soľ či
ocot. "Pri týchto potravinách nemá výrobca povinnosť časovo dátum
použiteľnosti ohraničiť. To však, samozrejme, neznamená, že sa výrobok
nemôže pokaziť, a preto je dobré si kvalitu tovaru overiť vašimi
vlastnými zmyslami," dodala Hekšová.
Na Slovensku je od júla minulého roku umožnený predaj potravín po
uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti (DMT), ale až po ich ponuke
charite. Prevádzkovateľ ich môže predávať, len ak sú bezpečné, len vo
svojich vlastných prevádzkach, konečnému spotrebiteľovi, len ak sú
zreteľne oddelene umiestnené od ostatných potravín a najviac po dobu 45
dní od uplynutia DMT.